Jul i borettslaget

Snart står julen for dør og i den anledning ønsker styret å komme med noen tips og råd.

2023

På tampen av året er det på sin plass med et lite resymé over noe av det som har skjedd i år. Året har vært preget av stadige renteøkninger som svir for alle. I over 10 år har det ikke vært noen vesentlig regulering av renten, men det siste året har det vært en økning fra 0,5 til 4,95 prosent. I tillegg har priser på varer og tjenester steget, samt innføring av bompenger.

Det at vi har fått skiftet ut alle varmtvannsberedere og har fått installert vannstopper, er en betryggelse for hele laget og bør begrense større skader i fremtiden.

Det er gjort en stor jobb i aktivitetsgruppen Grønn glede, og det er gledelig å se at stadig flere deltar i å holde orden og forskjønne området. Under dugnaden i sommer ble det gjort en fantastisk innsats som ble avsluttet med grillmat fra borettslagets egen kokk, Vadim. En ekstra stor takk til alle som gjennom året har bidratt med god dugnadsånd.

Levende lys

I julen øker bruken av levende lys, og dette kan være med på å øke brannfaren. Plasser aldri levende lys for nært brennbart materiale. Forlat aldri rom med levende lys. Dersom du må forlate rommet uten at det er andre til stede, slukk lysene.

Levende lys skal ikke stå ute i svalgangene eller på balkonger uten oppsyn.

Ribbefett og smult

Ikke hell fett eller olje i vasken eller i toalettet. Dette kan tette rørene og tiltrekke seg blant annet rotter, som igjen kan føre til store ekstrakostnader for borettslaget.

Fett fra ribbe, pinnekjøtt, frityrgryter og lignende kan stå til det er kaldt, og så skrapes ut og kastes sammen med matavfallet. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem. Størknet smult kan også has i matavfallet.

Hvis du skal lage smultbakst, husk å ha tilgjengelig et passe stort grytelokk i metall til å legge over smultgryta om smulten tar fyr. Hell aldri vann i smultgryta. Da vil brannen eksplodere.

Det kan være lurt å rengjøre filteret på kjøkkenviften. Det danner seg fort fett i viften som kan være brannfarlig.

Stekeos – utløsing av brannalarm

Stekeos er ofte årsaken til utløsing av falsk brannalarm. Et tips er å åpne vinduer og balkongdør for å lufte ut stekeos når du tilbereder julemiddagen. Hvis alarmen likevel utløses skal du:

  1. Gå til avstillingspanelet for brannalarm i kjelleren.
  2. Før alarmen avstilles må en være sikker på at alarmen ikke er en reell brannvarsling. Det fremkommer i displayet hvilken leilighet som har utløst alarmen.
  3. På avstillingspanelet trykkes Avstill C111OK Avstill

Hvis du er alene, husk å slukke levende lys før du forlater leiligheten.

Sortering av gaveinnpakking

Glanset julegavepapir, gavebånd, hyssing, tape og annen gavepynt kastes i restavfallet. Gråpapir, med eller uten farge skal sorteres sammen med papiravfallet. Kartonger og esker skal presses sammen og kastes i avfallsdunk for papp og kartong. Isopor kastes i restavfallet. Adventskalenderen i kartong skal kastes i papiravfall, men ta ut eventuell plast og sorter det med plastavfallet. Her kan du lese mer om håndtering av avfall i borettslaget.

Innsamling av juletre

Remiks starter henting av juletrær i uke 3/2024. Trærne må være satt ut innen mandag 15. januar kl. 7.00. Husk å fjerne all pynt før du kaster treet. Juletrær skal som tidligere år plasseres ved siden av avfallsnedkastet. Julestjerner og andre planter skal kastes i avfallspunktet for hageavfall, på nordsiden.

Elektrisk julepynt og batteri

Juletrebelysning, lysslynger, lysende nisser, adventstaker og lignende som tar kvelden, skal ikke kastes i restavfallet. Du kan levere alle elektriske produkter gratis til butikker som selger slike produkter. I juletiden bruker vi mer batterier enn ellers i året. Batteri kan være svært brannfarlige og skal derfor ikke kastes sammen med restavfallet. I skuret nærmest nedkastet for restavfall, er det satt opp en beholder for å kaste småbatterier. Her kan du lese mer om beholderen for småbatterier.

Lyspærer

Brukte lyspærer og lysrør kastes i sykkelboden i kjelleren. Boden er merket «Sykkelbod 1».

Tips til nyttårsfeiringen

Når det gjelder nyttårsfeiring minner vi om at det ikke er lov å sende fyrverkeri ut fra terrassene, på grunn av brannfare.

Det anbefales å bruke beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader. De fleste fyrverkeriutsalg deler ut beskyttelsesbriller gratis eller selger dem rimelig. Beskyttelsesbriller er en billig forsikring mot øyeskader.

Husk at oppskyting av fyrverkeri og lignende er ditt ansvar. Pass på at barn og unge holder trygg avstand.

Styret ønsker å takke alle som har bidratt til et godt bomiljø, og ser fram til et fortsatt godt samarbeid i året som kommer.